Specjalny sos Lucindy

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Specjalny sos Lucindy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki oleju szafranowego

1,2 kg słodkiej cebuli

½ szklanki musztardy w proszku

1 łyżka soli

1 łyżeczka kurkumy

⅓ szklanki octu z cydru

1 szklanka jasnego piwa



Przygotowanie:

Rozgrzewamy na ostrym ogniu dużą patelnię. Wlewamy olej szafranowy. Kolistym ruchem rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy cebulę do miękkości, często mieszając, około 30 minut. Dodajemy musztardę w proszku, sól i kurkumę. Cały czas mieszając, podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy ocet z cydru. Zwiększamy ogień. Wlewamy piwo i często mieszając, smażymy, aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: musztardę można przechowywać w lodówce około tygodnia.

powrót

Podobne przepisy

Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Raita ze szpinakiem i koperkiem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.