Spatzle
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia niemiecka

Składniki:

  • Kluski
  • 500 g mąki
  • 5 jaj
  • sól
  • 250 ml wody

Okrasa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do malaksera wsypać mąkę, dodać jaja i mieszać intensywnie, dodając powoli ok. 250 ml wody. Na dobrze wyrobionym cieście mogą się pokazywać pęcherzyki powietrza. Zagotować wodę w dużym garnku. Deskę do krojenia zanurzyć we wrzątku, rozsmarować na niej warstwę płynnego ciasta i zgarniać nożem do wody nieduże kluski. Ostrożnie, bo kluski bardzo rosną w czasie gotowania. Nóż zanurzać w wodzie, by kluski łatwiej spadały. Gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedzić, odsączyć, ewentualnie przelać zimną wodą. Podawać z podsmażonym bekonem, tartym serem, podsmażoną na maśle cebulą. Zamiast grujera można na gorących kluskach ułożyć plasterki intensywnie pachnącego limburgera lub romadoura.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA