Spanakopitta

Spanakopitta
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka, Kuchnia cypryjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek dymki
  • 1 kg szpinaku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 100 g sera feta
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 8-10 arkuszy ciasta filo
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dymkę oczyścić i drobno posiekać. Szpinak umyć, osączyć, usunąć ogonki liściowe i posiekać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić dymkę i mieszając smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać szpinak, wymieszać i smażyć, aż zwiędnie. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego szpinaku dodać natkę, gałkę muszkatołową, pokruszoną fetę i lekko ubite jajka. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Stopić masło w małym rondelku i przy pomocy pędzelka posmarować dno blaszki lub formy do zapiekania. Ułożyć 4-5 warstw ciasta filo, smarując każdą z nich masłem. Wyłożyć nadzienie ze szpinaku na ciasto i przykryć pozostałymi arkuszami ciasta, każdy z nich smarując masłem. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać jeszcze 5 minut, aż wierzch się zrumieni. Pokroić na porcje i podawać na gorąco lub na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA