Spanakopita

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Spanakopita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pęczek szpinaku (ok. 320 g)

2 łodyżki posiekanego koperku i dymki

4 pokrojone zielone szalotki

300 g fety

100 g ricotty

40 g (1/2 szklanki) drobno startego sera (kefalograviery

parmezanu lub pecorino)

5 jajek

2 łyżki bułki tartej

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

60 ml oliwy z oliwek

roztopione masło lub oliwa z oliwek do polania

375 g ciasta filo (nie mrożonego)

185 g roztopionego masła

 

 

Przygotowanie:


Najpierw kroimy szpinak, dymkę i koperek. Bierzemy ciasto fillo i smarujemy każdą warstwę masłem. Pół paczki ciasta dajemy na spód formy, resztę na wierzch. Rozgniatamy fetę. Dorzucamy kilka łyżek pecorino. Dodajemy ricottę i jajka. Posypujemy gałką muszkatołową i dorzucamy trochę bułki tartej. Dodajemy pieprzu i oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojoną zieleninę i wszystko mieszamy. Następnie wykładamy masę na blachę z ciastem. Kładziemy wierzchnie warstwy ciasta, smarując każdą masłem. Odcinamy nadmiar ciasta i zawijamy brzegi do środka. Nacinamy wierzch w romby i spryskujemy wodą.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Curry z ciecierzycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ser feta zapiekany z kiszonymi pomidorami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.