Janella  Purcell

Spaghettini z kalmarami, pomidorami i chili


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghettini z kalmarami, pomidorami i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

średni kalmar

kilka pomidorków koktajlowych

200 g spaghettini

150 ml białego wina

2 filety anchois

2 gałązki tymianku

pół filiżanki natki pietruszki

150 ml oliwy z oliwek

pokrojony ząbek czosnku

chili

sól i pieprz

2 kromki chleba

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy i kroimy kalmara. Siekamy pietruszkę. Chleb łamiemy na kawałki i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Wrzucamy makaron do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy czosnek i chili. Dodajemy pokrojonego kalmara. Smażymy przez minutę. Następnie zmniejszamy płomień i dokładamy anchois. Kiedy filety się roztopią dolewamy wino i odrobinę oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Dodajemy pomidorki i sporo pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie przekładamy na talerz i posypujemy zrumienionym chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.