Jola Słoma

Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów


Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 dag makaronu spaghetti (może być kukurydziany)

10 dag tofu

5 dag suszonych pomidorów

kilka pomidorków cherry

1/4 szklanki drylowanych zielonych oliwek z zalewą

2 łyżki podprażonych orzeszków pinii

liście świeżej bazylii do dekoracji

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 łyżeczki suszonego peperoncino

1 szczypta czarnego mielonego pieprzu

1 szczypta soli

woda

sól i 4 łyżki do gotowania makaronu

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy oliwę i dorzucamy tofu pokrojone w kostkę i peperoncino. Po minucie smażenia dorzucamy suszone pomidory, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy oliwki wraz z zalewą i po zagotowaniu miksujemy na jednolitą masę. Wrzucamy makaron na wrzącą wodę z solą. Po kilku minutach gdy jeszcze jest niedogotowany, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dorzucamy posiekaną drobno pietruszkę i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę, wrzucamy niedogotowany makaron i solimy sporą szczyptą soli. Cały czas mieszając czekamy aż makaron wchłonie wodę, a oliwa i pietruszka nasycą go smakiem.
Nakładamy spaghetti na talerze, na środku nakładamy gęsty sos, posypujemy prażonymi orzeszkami pinii, dekorujemy pomidorkami cherry i bazylią.

powrót

Podobne przepisy

Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.