Antonio  Carluccio

Spaghetti z sosem alla cerepiera


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti z sosem alla cerepiera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos:

pancetta – rodzaj solonego boczku, suszonego na powietrzu

borowiki – świeże lub suszone

pomidorki koktajlowe

tuńczyk

oliwa

czosnek

sól



Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Do środka wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie wkładamy drobno posiekany boczek. Następnie dodajemy borowiki – świeże lub suszone. Suszone borowiki wcześniej trzeba namoczyć przez około dwadzieścia minut. Wodę z nich można później także dodać do sosu. Po dodaniu grzybów należy odczekać chwilę, a następnie dodać pomidory – małe pomidorki pomodorini (mogą być świeże lub z puszki). Na koniec dodajemy tuńczyka. Odrobinę solimy, ale niezbyt dużo, ponieważ składniki sosu już są słone. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około trzy – cztery minuty. Kiedy makaron się gotuje, dodajemy do sosu ostatni składnik – wodę z borowików. Gotowy makaron mieszamy z sosem i od razu podajemy.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.