Lucinda Scala  Quinn

Spaghetti z klopsikami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti z klopsikami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

⅓ szklanki mleka

2 kromki dobrego białego chleba bez skórki

½ kg mielonej wieprzowiny

½ kg mielonej wołowiny

2 ząbki czosnku

posiekane

2 łyżki cebuli

posiekanej

2 duże jaja

lekko ubite

¾ szklanki sera pecorino romano

startego

plus więcej do posypania przy podaniu

2 łyżki świeżej natki pietruszki

posiekanej

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

½ łyżeczki soli (1 łyżeczka - jeśli zamiast romano dajemy parmezan)

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 puszka (ok 800 g) pomidorów w zalewie

rozmieszanych wraz z sokiem w blenderze

świeżo starty parmezan do posypania przy podaniu

 

 

Przygotowanie:


W rondelku podgrzać mleko. Namoczyć chleb, obracając kromki, by wchłonęły jak najwięcej. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć, rozdrobnić, przełożyć do dużej miski. Dodać oba rodzaje mięsa, czosnek, cebulę, jaja, ser, natkę pietruszki, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i wyrobić czystymi rękami.
Przygotować blaszkę do pieczenia. Kształtować z mięsa kulki o średnicy ok 4 cm. Zamaczać dłonie w zimnej wodzie, żeby nie kleiła się do nich masa mięsna. Jeśli jest czas, można pulpety schłodzić przed smażeniem. Rozgrzać patelnię o średnicy 33 cm (albo 2 mniejsze) na dużym ogniu. Wlać oliwę i gdy się dobrze rozgrzeje układać pulpety tak, by się nie stykały. Można smażyć partiami. Nie ruszać pulpetów, dopóki się zrumienią od spodu. Odwrócić i smażyć z drugiej strony, razem 8-10 minut. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu. Wlać pomidory, wymieszać, zdrapując z dna zrumienione smaczki. Dusić ok. 30 minut. Polać sosem gorący makaron, położyć na każdym talerzu po 3 pulpety. Posypać świeżo startym serem i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pampuchy poznańskie z mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.