Nadia G.

Spaghetti ladacznicy


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti ladacznicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g spaghetti

2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki

10 oliwek kalamata

wydrylowanych i grubo posiekanych

6 filecików anchois

rozgniecionych widelcem

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

1 łyżka posiekanych kaparów

4 łyżki oliwy extra vergine

szczypta chili w płatkach

duża szczypta cukru trzcinowego

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj spaghetti al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj płatki chili i czosnek, smaż przez 2 min, aż czosnek zacznie pachnieć i się zezłoci. Dodaj rozgniecione anchois i smaż mieszając jeszcze 30 sek. Następnie dodaj pomidorki, duś przez 8-10 minut, aż puszczą jasny sos. Wtedy wmieszaj oliwki, kapary, cukier, sól i pieprz. Dodaj spaghetti, zmniejsz płomień i mieszaj szczypcami, aż makaron wchłonie sos, czyli mniej więcej 3 min.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.