Marieta  Marecka

Spaghetti carbonara


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Spaghetti carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

makaron spaghetti no.5 Barilla

200 g wędzonego boczku

4 żółtka

4 łyżki startego pecorino

4 łyżki parmezanu

świeżo mielony pieprz

natka pietruszki

sól

opcjonalnie 2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Do dużej miski wbijamy same żółtka i odstawiamy.
Boczek kroimy w paski i prażymy na suchej patelni, ew. z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
Żółtka ubijamy dokładnie, dodając do nich ½ startego sera, sól i pieprz. Dodajemy przestudzony boczek i mieszamy. Odcedzamy makaron, zostawiając ½ szklanki wody spod makaronu, a jeszcze ciepły makaron od razu wkładamy do boczku, mieszamy dokładnie.
Na wierzch wlewamy sos jajeczny i szybko wszystko mieszamy, najlepiej za pomocą szczypiec, jeśli sos będzie za gęsty dodajemy po trochu wody spod makaronu.
Układamy na talerzu obsypując pieprzem, natką pietruszki i pozostałym serem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.