Spaghetti carbonara

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g makaronu spaghetti

100g guanciale

czyli wędzonego wieprzowego policzka (możemy zastąpić boczkiem wędzonym)

3-4 jaja

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

50g startego sera parmigiano (parmezan)

1 łyżka startego sera pecorino

sól i czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy spaghetti. W międzyczasie kroimy guanciale w kosteczkę i odstawiamy na później; czosnek obieramy, myjemy, osuszamy i lekko zgniatamy. Na rozgrzanej na patelni oliwie krótko smażymy ząbek czosnku z kosteczkami guanciale, aż nabiorą ze wszystkich stron złocistej barwy. Do miski wbijamy jaja, dodajemy starty ser parmigiano i pecorino, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, lekko mieszamy trzepaczką. Ugotowany al’dente makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z guanciale i mieszamy drewnianą łyżką, żeby nabrać smaku. Patelnię zdejmujemy z ognia i do makaronu dodajemy jaja z serem, doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt wodnisty, ponownie podgrzewamy go przez kilka sekund na umiarkowanym ogniu. Potrawę serwujemy na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle z sosem serowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#theiltay.pl

25.02.2012 20:31


Italia

CYTUJ

Zastąpić boczkiem? To jakieś nieporozumienie!
Czosnek w tradycyjnym przepisie? Nieporozumienie!
Parmezan? Kolejne nieporozumienie!

Składniki to tradycyjnej Carbonary to:
Makaron spaghetti najwyższej jakości.
Guanciale
Jakja (żółtka)
Pecorino Romano
Pieprz
Sól
Olej extra vergine d'oliva

Żadne parmezany, czosnki itp.

Carbonara, wywodzi się z regionu Lazio, więc musi być Pecorino Romano!
Parmezan to region Emilia Romagna, nie ma nic wspólnego z carbonarą!

tomyuk

postów: 2

08.03.2011 15:32

CYTUJ

to jest prawdziwy przepis a nie jakies bzdury ze smietana itd!!!!!!!!!!!!!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.