Delia  Smith

Spaghetti carbonara


Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spaghetti

10 dag pancetty lub wędzonego bekonu

1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek do smażenia

2 duże jajka

2 żółtka

4 łyżki stołowe creme fraiche

4 łyżki stołowe tartego sera Pecorino Romano (lub innego ostrego)

 

 

Przygotowanie:


Makaron gotujemy 8 – 10 min w dużej ilości osolonego wrzątku. Pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę smażymy na mocno rozgrzanej oliwie. Do miski wbijamy jajka i żółtka, dodajemy creme fraiche i starty ser. Wszystko razem mieszamy. Odcedzamy spaghetti, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos carbonara oraz usmażoną pancettę i starannie mieszamy, by wysoka temperatura makaronu ugotowała sos.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.