Delia  Smith

Spaghetti carbonara


Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spaghetti

10 dag pancetty lub wędzonego bekonu

1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek do smażenia

2 duże jajka

2 żółtka

4 łyżki stołowe creme fraiche

4 łyżki stołowe tartego sera Pecorino Romano (lub innego ostrego)

 

 

Przygotowanie:


Makaron gotujemy 8 – 10 min w dużej ilości osolonego wrzątku. Pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę smażymy na mocno rozgrzanej oliwie. Do miski wbijamy jajka i żółtka, dodajemy creme fraiche i starty ser. Wszystko razem mieszamy. Odcedzamy spaghetti, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos carbonara oraz usmażoną pancettę i starannie mieszamy, by wysoka temperatura makaronu ugotowała sos.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.