Tobie  Puttock

Spaghetti bolognese


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti bolognese
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Duszona wołowina

300 g łopatki wołowej, pokrojonej w kostkę

1 cebula, obrana i posiekana

1 marchew, obrana i pokrojona na cienkie plasterki

2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone na plasterki

1 liść laurowy

4 ziarenka pieprzu

woda



Sos

2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki

1 cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki

1 łodyga selera, umyta i drobno posiekana

oliwa

8 pomidorów bez skórki i pestek, pokrojonych w ćwiartki

chianti classico lub inne dobre czerwone wino

oliwa extra vergine

sól i świeżo mielony czarny pieprz

12 listków szałwii, drobno posiekanych

liście natki pietruszki, umyte i drobno posiekane

320 g spaghetti

świeżo starty parmezan





Duszona wołowina

Wrzuć do dużego garnka wszystkie składniki, zalej wodą i zagotuj, a następnie przykryj garnek i zmniejsz ogrzewanie na tyle, aby utrzymywać delikatne wrzenie. Co 10 min mieszaj i sprawdzaj czy woda za bardzo nie odparowała. Mięso musi być zawsze zanurzone – jeśli trzeba, dolewaj wody. Po dwóch godzinach mięso powinno być miękkie i rozpadające się. Gdy będzie gotowe, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostudzenia prawie do temperatury pokojowej.



Sos

Gdy mięso stygnie, przygotuj sos. Włóż do rondla czosnek, cebulę, seler i 4 łyżki oliwy i smaż na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną, nie zmieniając koloru. Przełóż mięso z garnka do miski i odstaw. Przecedź wywar do innego garnka, a warzywa wyrzuć. Dodaj miąższ z pomidorów i delikatnie duś, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodaj trochę wina do usmażonych, miękkich jarzyn. Kiedy odparuje, wlej przecedzony wywar, zwiększ intensywność ogrzewania i odparuj ciecz, zmniejszając jej objętość do takiej samej, jaką zajmuje ugotowane mięso. Zdejmij garnek z ognia. Podziel mięso na małe kawałki, dodaj do sosu i skrop oliwą. Wymieszaj sos bolognese z ulubionym makaronem i przybierz szałwią i natką pietruszki oraz posyp świeżo startym parmezanem. Dopraw do smaku i podawaj natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#ewelciass

21.04.2011 20:38


Brzeg

CYTUJ

tak jest, tak jest tylko ja jeszcze dodaje pieczarki, bo uwielbiam;)

#ala222

13.04.2011 12:49


wroclaw

CYTUJ

Prawdziwe bolognese to mielona wołowina, cebula, czosnek, czerwone wino, pomidory, ser!!! Inne to jakieś 'udomowione" podróby!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.