Lucinda Scala  Quinn

Spaghetti amatriciana


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe

Spaghetti amatriciana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

15 dag pancetty lub wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

2 łyżki masła

4 szalotki pokrojone w półplasterki

½ łyżeczki płatków papryki

2 puszki obranych pomidorów

lekko zmiksowanych w blenderze

1 paczka makaronu spaghetti (500 gram)

świeżo starty ser pecorino romano lub parmezan

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym garnku. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, wrzucić pancettę i smażyć na dużym ogniu do wytopienia się tłuszczu, aż będzie chrupka – 6 do 8 minut. Odlać tłuszcz i zmniejszyć ogień. Dodać drugą łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wsypać pokrojone szalotki, płatki papryki i smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać pomidory i doprowadzić do wrzenia zwiększając płomień. Następnie zmniejszyć płomień i gotować pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać drugą łyżkę masła. Wrzątek posolić, wrzucić spaghetti i ugotować al dente 2 minuty krócej niż nakazuje przepis na opakowaniu. Sprawdzić jędrność makaronu. Odcedzić i wrzucić do sosu. Wymieszać i podawać posypany tartym serem pecorino romano.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.