Spaghetti alla carbonara

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti alla carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g makaronu

120g wędzonego boczku

300ml śmietany

2 jajka

120g tartego sera

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do dużego garnka nalej ¾ objętości wody, postaw na dużym gazie i przykryj pokrywką. Dużą miskę wstaw do rozgrzanego do 60°C piekarnika. Usuń skórkę z boczku i pokrój go na małe kawałeczki. Do gotującej się wody dodaj łyżkę oliwy i łyżkę soli. Następnie włóż makaron i gotuj przez 9 minut. Wymieszaj spaghetti dwoma widelcami, aby pooddzielać nitki. Na teflonowej patelni przyrumień boczek z obu stron, następnie wlej śmietanę i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i jeszcze chwilę pogotuj. Do miski wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i roztrzep widelcem. Odcedź makaron na durszlaku i przełóż do gorącej miski. Do miski z jajkami przelej gorąca śmietanę z boczkiem, żeby jajka szybko się ścięły i wymieszaj energicznie,. Następnie dosypuj starty ser ciągle mieszając. Masę śmietanowo-jajeczną przelej do miski z makaronem i wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Szybki makaron azjatycki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.