Souvlaki

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Souvlaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g boczku bez skóry

2 cebule

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 łyżka oliwy

100 ml czerwonego wina

sól i pieprz

2 łyżki suszonego oregano



do podania:

chlebki pita

pomidor w plasterkach

poszatkowane kapusta

sałata i cebula

sałatka grecka



Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę o boku 2 cm. Cebule kroimy na 8 części. Z papryk usuwamy ogonki i nasiona, kroimy w kwadraty o boku 2 cm. Kawałki mięsa nawlekamy na szpikulce do szaszłyków, na przemian z cebulą i papryką. Kładziemy na gorącej płycie grillowej i piec, obracając co kilka minut, by się równomiernie przypiekły. Posypujemy solą, pieprzem i oregano, pod koniec pieczenia smarujemy czerwonym winem. Ciepłe pity rozcinamy nożem tak, by powstała kieszeń, nakładamy kapustę, sałatę, cebulę i pomidor, dokładamy upieczone mięso i warzywa z szaszłyków. Rozkładamy na talerze i podajemy z sałatką grecką.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczę w białym winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.