Souvlaki

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Souvlaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jagnięce

700g łopatki jagnięcej, pokrojonej w 2cm kostkę

250ml czerwonego wina

4 listki laurowe



Z kurczaka

700g filetu z udźca kurczaka, pokrojonego w 2cm kostkę

100ml oliwy z oliwek

2 łyżki ziaren kolendry, grubo rozgniecionych



Wieprzowe

700g łopatki wieprzowej, pokrojonej w 2cm kostkę

250ml czerwonego wina

1 jabłko, obrane i pokrojone na plasterki



Bejca

100ml oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

sól

2 łyżki oregano



Dodatki

chlebki pita

zielona sałata

pomidory, pokrojone w półplasterki

cebula, pokrojona w piórka

ogórek, obrany i pokrojony w półplasterki



Przygotowanie

Zamarynuj mięso. Jagnięcinę w winie z dodatkiem liści laurowych, kurczaka w oliwie z dodatkiem kolendry, a wieprzowinę w winie z dodatkiem jabłek. Odstaw do lodówki na kilka godzin, albo na noc. Przygotuj bejcę. Wmieszaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ponadziewaj mięso na szpikulce i wstaw na mocno rozgrzany gril. Smaż przez 7-9 minut, co parę minut przewracając i smarując bejcą. Podawaj w chlebkach pita, z sałatką z zielonej sałaty, pomidorów, cebuli i ogórka.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jaja mimoza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.