Souvlaki

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Souvlaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jagnięce

700g łopatki jagnięcej, pokrojonej w 2cm kostkę

250ml czerwonego wina

4 listki laurowe



Z kurczaka

700g filetu z udźca kurczaka, pokrojonego w 2cm kostkę

100ml oliwy z oliwek

2 łyżki ziaren kolendry, grubo rozgniecionych



Wieprzowe

700g łopatki wieprzowej, pokrojonej w 2cm kostkę

250ml czerwonego wina

1 jabłko, obrane i pokrojone na plasterki



Bejca

100ml oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

sól

2 łyżki oregano



Dodatki

chlebki pita

zielona sałata

pomidory, pokrojone w półplasterki

cebula, pokrojona w piórka

ogórek, obrany i pokrojony w półplasterki



Przygotowanie

Zamarynuj mięso. Jagnięcinę w winie z dodatkiem liści laurowych, kurczaka w oliwie z dodatkiem kolendry, a wieprzowinę w winie z dodatkiem jabłek. Odstaw do lodówki na kilka godzin, albo na noc. Przygotuj bejcę. Wmieszaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ponadziewaj mięso na szpikulce i wstaw na mocno rozgrzany gril. Smaż przez 7-9 minut, co parę minut przewracając i smarując bejcą. Podawaj w chlebkach pita, z sałatką z zielonej sałaty, pomidorów, cebuli i ogórka.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Cykoria z gruszką, orzechami i górskim serem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.