Mark  Bittman

Sosy z majonezem


Przepis z programu Minimalista (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sosy z majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Oto kilka pomysłów, które można modyfikować. Dzięki nim kupny majonez będzie smaczniejszy i lepiej dopasuje się do waszych potraw.



Majonez czosnkowy (aioli): Można użyć bardzo dużo czosnku lub niewiele (najlepiej zacząć od 1 łyżeczki), ale musi on być bardzo drobno zmielony.



Majonez z chili: Użyć sproszkowane, łagodne chili (co najmniej łyżeczkę) np. ancho, lub ostrzejszą odmianę. Można też posiekać chipotle z puszki i dodać trochę sosu adobo. Można też dodać curry w proszku (ok. 1 łyżki stołowej).



Majonez paprykowy: Na początek można dodać 2 łyżki posiekanej opieczonej czerwonej papryki (lub pimientos z puszki albo piquillos z puszki). Eksperymentować z różnymi rodzajami papryki.



Majonez ziołowy: Posiekać gałązkę estragonu, kilka gałązek rzeżuchy lub rukoli, trochę szczypiorku i natkę pietruszki. Można też dodać bazylię, trybulkę i koper.



Majonez musztardowy: Wymieszać z majonezem łyżkę stołową musztardy Dijon lub musztardy z ziarnami gorczycy. Pyszne.



Co jeszcze można zrobić? Dodać wasabi lub sos sojowy do smaku. Szczyptę szafranu: poczekać kilka minut, aż sie rozpuści i wymieszać. Kilka łyżeczek posiekanych korniszonów - powstanie sos tatarski. Tabasco lub inny ostry sos. Siekane orzechy. Ja lubię migdały, ale orzeszki ziemne też są dobre, szczególnie z sosem sojowym. Starta skórka cytrynowa, rzodkiewka, imbir, kapary, sardele, oliwki... mogą też być trufle, jak macie pod ręką. Tych nowych sosów możecie używać z niezliczoną ilością potraw, zaczynając na przykład od grilowanego tuńczyka na zimno. (hmm, mogłem nie zdradzać tego sekretu).



© Mark Bittman



powrót

Podobne przepisy

Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.