Sophie Grigson

Sos z porów i pomarańczy


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos z porów i pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże pory

2 łyżki masła

1 łyżka startej skórki pomarańczowej

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

3-4 płaskie łyżki mąki

mleko

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

odrobina soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Pokrój pory w paski o dł. 3 cm i podsmaż na rozgrzanym maśle. Kiedy pory zmiękną, wlej na patelnię sok pomarańczowy. Duś pory na niedużym ogniu, a kiedy płyn nieco zgęstnieje przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż pory będą zupełnie miękkie i wchłoną większość płynu. Oprósz pory mąką i starannie wymieszaj, a następnie wlewaj mleko małymi porcjami stale mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dodaj skórkę pomarańczową, sok cytrynowy, sól oraz pieprz do smaku i gotuj jeszcze 5 minut, żeby sos nie miał mącznego posmaku. Podawaj do ryb albo mięsa (np. wieprzowiny).

powrót

Podobne przepisy

Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.