Agnieszka Kręglicka

Sos z porów i grzybów


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos z porów i grzybów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-2 dorodne pory

2 ząbki czosnku

300 g mrożonych prawdziwków

rosół lub wywar warzywny

sól

pieprz

tymianek

papryka słodka

metaxa

masło orzechowe

 

Przygotowanie:

Białe części oczyszczonego pora pokroić w szerokie ukośne paski, czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pora i czosnek, dodać sól, pieprz, paprykę i tymianek. Dodać odsączone grzyby, płyn zachować. Lekko podsmażyć grzyby, wlać metaxę, odparować. Wlać rosół i wodę z grzybów, zagotować, chwilę dusić. Zagęścić sos łyżką masła orzechowego, uzupełnić przyprawy, podawać do kaszy.

powrót

Podobne przepisy

Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.