Agnieszka Kręglicka

Sos z porów i grzybów


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos z porów i grzybów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-2 dorodne pory

2 ząbki czosnku

300 g mrożonych prawdziwków

rosół lub wywar warzywny

sól

pieprz

tymianek

papryka słodka

metaxa

masło orzechowe

 

Przygotowanie:

Białe części oczyszczonego pora pokroić w szerokie ukośne paski, czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pora i czosnek, dodać sól, pieprz, paprykę i tymianek. Dodać odsączone grzyby, płyn zachować. Lekko podsmażyć grzyby, wlać metaxę, odparować. Wlać rosół i wodę z grzybów, zagotować, chwilę dusić. Zagęścić sos łyżką masła orzechowego, uzupełnić przyprawy, podawać do kaszy.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.