Sos z koziego sera do maczania warzyw

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos z koziego sera do maczania warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3/4 miarki mleka

2 posiekane gałązki rozmarynu

330 g świeżego sera koziego

skórka z cytryny i sok do smaku

świeżo zmielony pieprz i ew. sól

 

Przygotowanie:

Wlać mleko z rozmarynem do rondla. Zagotować, zdjąć z gazu, nakryć i odstawić do wystygnięcia. Ugnieść ser, żeby zmiękł. Wystudzone mleko przecedzić i wmieszać do sera. Dodać skórkę cytrynową, sok i pieprz. Ew. posolić. Podać z ładnie pokrojonymi, barwnymi warzywami.
Rozmaryn można zastąpić tartą skórką pomarańczy i cytryny.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.