Annabel  Langbein

Sos warzywno-pomidorowy


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos warzywno-pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg pomidorów pokrojonych w ósemki

2 czerwone papryki pozbawione nasion i przecięte wzdłuż na 8 pasków

1 duża cebula pokrojona w pióra

4 obrane ząbki czosnku

1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu

1 małe chilli bez nasion

posiekane (dowolnie)

¼ szklanki przecieru pomidorowego

2 łyżki cukru

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka soli

zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj warzywa, ułóż w dużej brytfannie lub na blasze wyłożonej pergaminem. Muszą być w jednej warstwie, żeby piekły się, a nie dusiły, więc w razie potrzeby ułóż je na dwóch blachach. Dodaj czosnek, rozmaryn i chilli (dowolnie). W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z cukrem, oliwą, solą i pieprzem. Nałóż łyżką na warzywa i wymieszaj, żeby równo je pokryło. Piecz przez 2 godziny, aż warzywa zaczną się marszczyć. Zostaw do wystudzenia. Zmiksuj. Sos można przechowywać przez tydzień w lodówce albo zamrozić. Zmiksowany można także doprowadzić do wrzenia i przełożyć do wysterylizowanych słoików. Taki można przechowywać przez kilka miesięcy w spiżarni.

powrót

Podobne przepisy

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Salsa z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.