Annabel  Langbein

Sos warzywno-pomidorowy


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos warzywno-pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg pomidorów pokrojonych w ósemki

2 czerwone papryki pozbawione nasion i przecięte wzdłuż na 8 pasków

1 duża cebula pokrojona w pióra

4 obrane ząbki czosnku

1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu

1 małe chilli bez nasion

posiekane (dowolnie)

¼ szklanki przecieru pomidorowego

2 łyżki cukru

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka soli

zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj warzywa, ułóż w dużej brytfannie lub na blasze wyłożonej pergaminem. Muszą być w jednej warstwie, żeby piekły się, a nie dusiły, więc w razie potrzeby ułóż je na dwóch blachach. Dodaj czosnek, rozmaryn i chilli (dowolnie). W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z cukrem, oliwą, solą i pieprzem. Nałóż łyżką na warzywa i wymieszaj, żeby równo je pokryło. Piecz przez 2 godziny, aż warzywa zaczną się marszczyć. Zostaw do wystudzenia. Zmiksuj. Sos można przechowywać przez tydzień w lodówce albo zamrozić. Zmiksowany można także doprowadzić do wrzenia i przełożyć do wysterylizowanych słoików. Taki można przechowywać przez kilka miesięcy w spiżarni.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.