Gary  Rhodes

Sos waniliowy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sos waniliowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 żółtek

75 g cukru

1 laska wanilii

300 ml mleka

300 ml śmietany 36%

 

 

Przygotowanie:


Ubić żółtka z cukrem w misce. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i wrzucić do rondla. Wlać mleko i śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Postawić miskę z masą żółtkową na rondlu z lekko wrzącą wodą i wlać powoli śmietanę z mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, dopóki masa nie zgęstnieje (powinna pokryć łyżkę cienką warstewką). Zdjąć miskę z rondla z wodą. Sos podawać ciepły lub o temperaturze pokojowej (ostudzić, mieszając od czasu do czasu).

powrót

Podobne przepisy

Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.