Gary  Rhodes

Sos waniliowy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sos waniliowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 żółtek

75 g cukru

1 laska wanilii

300 ml mleka

300 ml śmietany 36%

 

 

Przygotowanie:


Ubić żółtka z cukrem w misce. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i wrzucić do rondla. Wlać mleko i śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Postawić miskę z masą żółtkową na rondlu z lekko wrzącą wodą i wlać powoli śmietanę z mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, dopóki masa nie zgęstnieje (powinna pokryć łyżkę cienką warstewką). Zdjąć miskę z rondla z wodą. Sos podawać ciepły lub o temperaturze pokojowej (ostudzić, mieszając od czasu do czasu).

powrót

Podobne przepisy

Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.