Sos toffi

Przepis z programu Domowy kucharz 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g cukru

240 ml wody

720 ml śmietany 35%

225 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondla. Usyp z cukru zgrabny kopczyk na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Zacznie wrzeć, gdy wzrośnie temperatura, a woda stopniowo odparuje. Gdy para wodna przestanie unosić się znad garnka i temperatura przekroczy 100°C, pozostanie płynny syrop cukrowy. Wraz ze wzrostem temperatury nabierze jasnozłocistej barwy. Gdy kolor zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, żeby barwa wszędzie była równa. Kiedy zrobi się głęboko złocistobrązowa, wlej ⅓ śmietany i mieszaj, aż postanie gładki sos. Dzięki temu spadnie temperatura i syrop nie zbrązowieje.Zdejmij z ognia, dodaj resztę śmietany i czekoladę, mieszaj aż się roztopi i powstanie gładki sos. Przelej do słoika i wstaw do lodówki, aby stwardniał.

powrót

Podobne przepisy

Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.