Sos toffi

Przepis z programu Domowy kucharz 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g cukru

240 ml wody

720 ml śmietany 35%

225 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondla. Usyp z cukru zgrabny kopczyk na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Zacznie wrzeć, gdy wzrośnie temperatura, a woda stopniowo odparuje. Gdy para wodna przestanie unosić się znad garnka i temperatura przekroczy 100°C, pozostanie płynny syrop cukrowy. Wraz ze wzrostem temperatury nabierze jasnozłocistej barwy. Gdy kolor zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, żeby barwa wszędzie była równa. Kiedy zrobi się głęboko złocistobrązowa, wlej ⅓ śmietany i mieszaj, aż postanie gładki sos. Dzięki temu spadnie temperatura i syrop nie zbrązowieje.Zdejmij z ognia, dodaj resztę śmietany i czekoladę, mieszaj aż się roztopi i powstanie gładki sos. Przelej do słoika i wstaw do lodówki, aby stwardniał.

powrót

Podobne przepisy

Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.