Agnieszka Kręglicka

Sos surowy z różnymi pomidorami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos surowy z różnymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 suszonych pomidorów w oliwie + oliwa z suszonych pomidorów

10 małych pomidorków koktajlowych

4 łyżki pomidorów soleggiatti z puszki

2-3 łyżki czarnych oliwek

15 drobno porwanych liści bazylii

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

garść rukoli

2 utarte ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy extra vergine

świeżo mielony pieprz

sól

skórka otarta z cytryny

parmezan

500 g makaronu penne

 

 

Przygotowanie:


Pomidory suszone odcedzić z oliwy i pokroić w paseczki. Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki lub jeśli są spore, na ćwiartki. Do dużej miski wlać oliwę, dodać wszystkie pomidory, posiekane zioła, oliwki, czosnek, sól, pieprz i otartą skórkę cytrynową. Wymieszać. Wrzucić do sosu gorący, odcedzony makaron, wymieszać. Jeżeli makaron jest za suchy dodać oliwę z suszonych pomidorów. Posypać rukolą i świeżo tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Kluski turlane z kurczakiem i kaparami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.