Donna Dooher

Sos śmietanowo-grzybowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos śmietanowo-grzybowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki (125 ml) białego wina

¼ szklanki (60 ml) suszonych grzybów

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

1 szklanka (250 ml) posiekanych grzybów shiitake

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 drobno posiekane szalotki

1 łyżeczka (5 ml) świeżego tymianku

1 szklanka (250 ml) kremówki

1 łyżeczka (5 ml) oliwy truflowej

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać wino w małym rondelku i wrzucić suszone grzyby, by namokły. Roztopić masło na dużej patelni i na średnim ogniu podsmażyć grzyby shiitake, czosnek, szalotki i tymianek, aż się zrumienią.
Zwiększyć ogień, dodać wino, namoczone grzyby i kremówkę. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia na 1 godzinę. Przecedzić i podgrzać. Przed podaniem doprawić oliwą truflową i solą.

powrót

Podobne przepisy

Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.