Donna Dooher

Sos śmietanowo-grzybowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos śmietanowo-grzybowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki (125 ml) białego wina

¼ szklanki (60 ml) suszonych grzybów

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

1 szklanka (250 ml) posiekanych grzybów shiitake

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 drobno posiekane szalotki

1 łyżeczka (5 ml) świeżego tymianku

1 szklanka (250 ml) kremówki

1 łyżeczka (5 ml) oliwy truflowej

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać wino w małym rondelku i wrzucić suszone grzyby, by namokły. Roztopić masło na dużej patelni i na średnim ogniu podsmażyć grzyby shiitake, czosnek, szalotki i tymianek, aż się zrumienią.
Zwiększyć ogień, dodać wino, namoczone grzyby i kremówkę. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia na 1 godzinę. Przecedzić i podgrzać. Przed podaniem doprawić oliwą truflową i solą.

powrót

Podobne przepisy

Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.