Sos satay

Przepis z programu Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Sos satay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 ml oleju roślinnego

225 g fistaszków

4 posiekane szalotki

2 ząbki czosnku

posiekane

1 łyżeczka pasty krewetkowej blachan

1 małe czerwone chili

posiekane

szczypta chili w proszku

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

400 ml wody

sok z jednej cytryny

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać olej w rondlu lub woku, podsmażyć fistaszki, mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Podsmażyć szalotki, czosnek i pastę krewetkową przez kilka sekund. Dodać posiekane chili, chili w proszku, cukier, sos sojowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowane fistaszki i gotować na małym ogniu przez 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i sól do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#chlewiotka

20.03.2012 17:26


kraków

CYTUJ

to prosty, ale dobry przepis. Lepszy efekt da użycie mleka kokosowego zamiast wody i dodanie co najmniej 4 łyżek cukru. Po dodaniu masy orzechowej sos należy intensywnie mieszać "od dna", bo orzeszki zagęszczają szybciej niż mąka. świetnie zadziała dodatek trawy cytrynowej, liści kafir lub tartej skórki z limonki. Na koniec należy dodać [ przy zachowaniu w.w. proporcji] - jeszcze 5 łyżek oleju i zmiksować. UWAGA: po schłodzeniu sos bardzo gęstnieje

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.