Delia  Smith

Sos sałatkowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sos sałatkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ząbek czosnku

musztarda w proszku

ocet balsamiczny

ocet z sherry

4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

cukier

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Czosnek rozcieramy w moździerzu z łyżeczką soli morskiej na pure. Dodajemy łyżeczkę musztardy – można ją zastąpić musztardą pełnoziarnistą lub Dijon. Wlewamy po łyżce octu, który można zastąpić sokiem z limonki lub cytryny, oraz oliwę. Starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Sos można wymieszać w inny sposób: wszystkie składniki wlewamy do słoika z zakręcanym wieczkiem i energicznie wstrząsamy.

powrót

Podobne przepisy

Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.