Delia  Smith

Sos sałatkowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sos sałatkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ząbek czosnku

musztarda w proszku

ocet balsamiczny

ocet z sherry

4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

cukier

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Czosnek rozcieramy w moździerzu z łyżeczką soli morskiej na pure. Dodajemy łyżeczkę musztardy – można ją zastąpić musztardą pełnoziarnistą lub Dijon. Wlewamy po łyżce octu, który można zastąpić sokiem z limonki lub cytryny, oraz oliwę. Starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Sos można wymieszać w inny sposób: wszystkie składniki wlewamy do słoika z zakręcanym wieczkiem i energicznie wstrząsamy.

powrót

Podobne przepisy

Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.