Sophie Grigson

Sos rodzynkowo-migdałowy


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos rodzynkowo-migdałowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

1 szklanka bulionu drobiowego albo wołowego

2 łyżki czerwonego octu winnego

55 g drobnego cukru

skórka otarta z 1/2 cytryny

85 g koryntek

namoczonych we wrzątku i odsączonych

1 kawałek kory cynamonowej

55 g obranych i posiekanych migdałów

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zrób zasmażkę ze stopionego masła i mąki. Mieszaj, aż się zrumieni i zyska orzechowy zapach. Powoli dolej wino i delikatnie mieszaj. Dolej bulion i czerwony ocet winny.
Dodaj cukier, odsączone koryntki i skórkę startą z połowy cytryny, kawałek cynamonu i posiekane migdały. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos dwadzieścia minut, aż się zredukuje.

powrót

Podobne przepisy

Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#vsgrnunsqao

19.04.2012 06:43


CYTUJ

hOp55x <a href="http://zidkcgiduiqm.com/">zidkcgiduiqm</a>, [url=http://wvunppqyixzd.com/]wvunppqyixzd[/url], http://ydygaryyjuor.com/, http://xtfzwhqbxesy.com/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.