Maryla Musidłowska

Sos pomidorowy


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

odsłon: 7383

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,5 kg gruntowych mięsistych słodkich pomidorów

pęczek bazylii

2 cebule

5 ząbków czosnku

kilka gałązek świeżego oregano

sól i cukier do smaku

szklanka oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Rozgnieść wszystko praską do ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię i oregano. Doprawić solą i cukrem. Do wypieczonych w piekarniku słoików wlać sos i zakręcić słoiki wygotowanymi pokrywkami. Garnek z wodą wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki z sosem, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować około 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.