Sos pomidorowy San Marzano

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos pomidorowy San Marzano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki oliwy

1 duża cebula, obrana i drobno posiekana

8 drobno posiekanych ząbków czosnku

800 g całych pomidorów San Marzano z puszki

kilka gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni, na średnim ogniu do dużego, smaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka i złocistobrązowa. Dorzuć czosnek i smaż przez kilka minut. Zmiksuj pomidory blenderem albo w robocie lub mikserze. Wlej na patelnię. Dorzuć tymianek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje, czyli przez 15-20 minut. Podawaj z ulubionym makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.