Nigel Slater

Sos pomidorowy do makaronu


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty

Sos pomidorowy do makaronu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10-15 pomidorów

oliwa

sól i świeżo mielony pieprz

1 garstka listków tymianku

1 garść liści bazylii

podartych na kawałki

odrobina czerwonego octu winnego i szczypta cukru do smaku

1 garść czarnych wydrylowanych oliwek

spaghetti

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Rozkrój pomidory na połówki i rozłóż na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Skrop je niewielką ilością oliwy i oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp listkami tymianku i wstaw pod grzałkę piekarnika, żeby się przypiekły. Kiedy będą miękkie i miejscami poczernieją, przełóż pomidory wraz z sokiem do dużej miski i rozgnieć widelcem, a następnie dodaj bazylię. Dopraw octem winnym i cukrem do smaku. Wmieszaj oliwki. Podawaj ugotowany makaron starannie wymieszany z sosem. Zamiast oliwek można dodać kawałki mozzarelli albo salami.

powrót

Podobne przepisy

(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.