Sos pomidorowy do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Rozkrój pomidory na połówki i rozłóż na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Skrop je niewielką ilością oliwy i oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp listkami tymianku i wstaw pod grzałkę piekarnika, żeby się przypiekły. Kiedy będą miękkie i miejscami poczernieją, przełóż pomidory wraz z sokiem do dużej miski i rozgnieć widelcem, a następnie dodaj bazylię. Dopraw octem winnym i cukrem do smaku. Wmieszaj oliwki. Podawaj ugotowany makaron starannie wymieszany z sosem. Zamiast oliwek można dodać kawałki mozzarelli albo salami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA