Paul Merret

Sos pomidorowy – przepis podstawowy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos pomidorowy – przepis podstawowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg dojrzałych pomidorów z wyciętymi szypułkami

płytko naciętych na krzyż ostrym nożem

100-150 ml oliwy

4 duże szalotki

obrane i drobno posiekane

listki z gałązki świeżego tymianku

4 ząbki czosnku

rozgniecione na miazgę płazem noża

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj garnek wody. Włóż pomidory do wrzątku, wyjmij po 10 sekundach łyżką cedzakową i zanurz w zimnej wodzie. Obierz je ze skórki i posiekaj. Rozgrzej połowę oliwy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj szalotki, tymianek i czosnek i smaż przez 2-3 min aż będą miękkie, ale nie zrumienione. Dolej do rondla resztę oliwy, dodaj posiekane pomidory i starannie wymieszaj. Wytnij z pergaminu koło o średnicy mniejszej o 1 cm od średnicy rondla i przykryj nim sos (dzięki temu pomidory nie będą wysychać, ale sos będzie swobodnie odparowywał). Maksymalnie zmniejsz płomień i gotuj ok. 2 godzin, aż sos zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia, ponakładaj do plastikowych pojemniczków i wstaw do zamrażarki.

powrót

Podobne przepisy

Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Mandor

postów: 6

22.08.2012 11:23

CYTUJ

Można połączyć z przepisem Jamiego/Gennaro: dodać do oliwy liście bazylii przed dodaniem pomidorów, a same pomidory (świeże lub z puszki) przetrzeć przez sitko.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.