Donna Dooher

Sos pomidorowy 4


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos pomidorowy 4
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 szklanka (250 ml) oliwy z oliwek

1 szklanka (250 ml) drobno posiekanej cebuli

2 roztarte ząbki czosnku

½ łyżeczki (2 ml) suszonego, pokruszonego chilli

1 duża puszka (840 ml) całych, włoskich pomidorów

2 łyżki stołowe (30 ml) koncentratu pomidorowego

1 ½ łyżeczki (7 ml) cukru

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanego majeranku

1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanej bazylii

1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli



Przygotowanie

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Dusić cebulę, czosnek i chilli 5 minut, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodać pomidory z sokiem, koncentrat pomidorowy i cukier. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zgęstnieje. Studzić 10 minut. Zmiksować na gładkie puree. Wymieszać z oliwą extra virgin, majerankiem, bazylią i solą. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce lub do 1 miesiąca w zamrażarce.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.