Donna Dooher

Sos pomidorowy 4


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos pomidorowy 4
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 szklanka (250 ml) oliwy z oliwek

1 szklanka (250 ml) drobno posiekanej cebuli

2 roztarte ząbki czosnku

½ łyżeczki (2 ml) suszonego, pokruszonego chilli

1 duża puszka (840 ml) całych, włoskich pomidorów

2 łyżki stołowe (30 ml) koncentratu pomidorowego

1 ½ łyżeczki (7 ml) cukru

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanego majeranku

1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanej bazylii

1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli



Przygotowanie

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Dusić cebulę, czosnek i chilli 5 minut, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodać pomidory z sokiem, koncentrat pomidorowy i cukier. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zgęstnieje. Studzić 10 minut. Zmiksować na gładkie puree. Wymieszać z oliwą extra virgin, majerankiem, bazylią i solą. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce lub do 1 miesiąca w zamrażarce.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.