Sophie Grigson

Sos mousseline


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos mousseline
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 żółtek

sok z ½ cytryny

2 łyżki gorącej wody

250 g stopionego masła

szczypta soli i pieprzu kajeńskiego

2 czubate łyżki bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj kąpiel wodną – na garnku z wrzącą wodą ustaw metalową miskę tak, żeby nie dotykała wody dnem. Energicznie utrzyj w niej żółtka z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż masa będzie jasna, puszysta i gęsta. Zdejmij miskę z garnka i stale mieszając dolewaj masło wąską strużką. Dopraw sos solą i pieprzem kajeńskim, a następnie wymieszaj z bitą śmietaną. Podawaj do wędzonego łososia i szparagów.

powrót

Podobne przepisy

Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.