Sophie Grigson

Sos mousseline


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos mousseline
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 żółtek

sok z ½ cytryny

2 łyżki gorącej wody

250 g stopionego masła

szczypta soli i pieprzu kajeńskiego

2 czubate łyżki bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj kąpiel wodną – na garnku z wrzącą wodą ustaw metalową miskę tak, żeby nie dotykała wody dnem. Energicznie utrzyj w niej żółtka z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż masa będzie jasna, puszysta i gęsta. Zdejmij miskę z garnka i stale mieszając dolewaj masło wąską strużką. Dopraw sos solą i pieprzem kajeńskim, a następnie wymieszaj z bitą śmietaną. Podawaj do wędzonego łososia i szparagów.

powrót

Podobne przepisy

Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.