Sos karmelowy z whisky

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos karmelowy z whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

240 ml wody

400 g białego cukru

115 g masła

240 ml śmietany

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

120 ml whisky

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondla. Usyp górkę z cukru na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier szybko rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Gdy temperatura wzrośnie, będzie się gotował i woda odparuje. Gdy przestanie unosić się para wodna, a temperatura przekroczy 100°C, otrzymasz czysty syrop z cukru. Ciepło będzie nadawało mu teraz jasnozłocisty kolor. Gdy zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, aby syrop równo nabierał koloru. Kiedy będzie głęboko złocistobrązowy, dodaj masło i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Dzięki temu temperatura spadnie i cukier nie zbrązowieje. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wanilię, mieszaj, aż powstanie gładki sos. Dolej whisky i wymieszaj. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce aż się zetnie.

powrót

Podobne przepisy

Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.