Sos karmelowo-jeżynowy

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos karmelowo-jeżynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

220 g cukru

100 g świeżych jeżyn

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

lody jeżynowe

 

 

Przygotowanie:


W rondlu połącz cukier i 60 ml wody. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
Zwiększ ogień i doprowadź syrop do wrzenia. Gotuj aż powstanie złotobrązowy karmel i zdejmij z ognia. Rozgnieć jeżyny, dodaj do nich ekstrakt waniliowy i połącz z karmelem. Ostudź sos i podaj z lodami.

powrót

Podobne przepisy

Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.