Agnieszka Kręglicka

Sos jogurtowy na dwa sposoby


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sos jogurtowy na dwa sposoby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jogurt naturalny

pasta paprykowa harissa (dostępna w sklepach arabskich)

świeże zioła: posiekana mięta

kolendra

natka pietruszki

koperek

sok z limonki lub cytryny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:


Wymieszać jogurt z harrisą w dobranych indywidualnie proporcjach. Jeżeli nie ma harrisy, można wykorzystać pastę sambal oelek (dostępna w sklepach azjatyckich) lub włoską oliwę z
peperoncino i węgierską pastę paprykową w tubie. Pikantne pasty paprykowe zazwyczaj konserwowane są octem, co nadaje im lekko kwaśny smak.

Przygotować sos ziołowy
Wymieszać jogurt z posiekanymi ziołami, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.