Agnieszka Kręglicka

Sos jogurtowy na dwa sposoby


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sos jogurtowy na dwa sposoby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jogurt naturalny

pasta paprykowa harissa (dostępna w sklepach arabskich)

świeże zioła: posiekana mięta

kolendra

natka pietruszki

koperek

sok z limonki lub cytryny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:


Wymieszać jogurt z harrisą w dobranych indywidualnie proporcjach. Jeżeli nie ma harrisy, można wykorzystać pastę sambal oelek (dostępna w sklepach azjatyckich) lub włoską oliwę z
peperoncino i węgierską pastę paprykową w tubie. Pikantne pasty paprykowe zazwyczaj konserwowane są octem, co nadaje im lekko kwaśny smak.

Przygotować sos ziołowy
Wymieszać jogurt z posiekanymi ziołami, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Cierpki ziołowy chutney
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Salsa z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.