Emeril Lagasse

Sos holenderski z szynką tasso


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos holenderski z szynką tasso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

2 żółtka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki wody

½ szklanki klarowanego masła

letnia wody wedle potrzeby

50g drobno pokrojonej szynki Tasso

sól

pieprz kajeński

 

 

Przygotowanie:


Przygotować kąpiel wodną. Dodać żółtka i wymieszać je z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Mieszać do momentu aż żółtka zgęstnieją i zrobią się bladożółte. Następnie zdjąć garnek z gazu i dodać klarowane masło ciągle mieszając. Dolać letniej wody wedle potrzeby w celu rozrzedzenia sosu. Następnie dodać szynkę Tasso, sól i pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.