Anna Olson

Sos chili


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Sos chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 szklanek obranych i posiekanych pomidorów

3 szklanki posiekanej cebuli

2 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki

2-6 chili

pokrojonych w drobną kostkę

5 ząbków czosnku

pokrojonych na cienkie plasterki

1 szklanka białego octu winnego

2 łyżki soli

1 łyżka nasion kopru włoskiego

1 łyżka nasion selera naciowego

 

 

Przygotowanie:


Włóż do garnka pomidory, paprykę, cebulę i czosnek i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 15 min, aż papryka będzie miękka. Dodaj cukier, ocet winny, sól i przyprawy i gotuj dalej, aż nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty warzywny sos. Nałóż sos do wyjałowionych słoików, wyparzonych we wrzątku wraz z pokrywkami. Sos można przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu przez rok.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.