Donna Dooher

Sos cebulowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos cebulowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła

1 szklanka (250 ml) drobno posiekanej cebuli

1 ½ łyżki (22 ml) pasty curry biryani

½ łyżeczki (2 ml) mielonych goździków

½ łyżeczki (2 ml) mielonego kardamonu

1 szklanka (250 ml) bulionu warzywnego

1 puszka (405 ml) mleka kokosowego

½ szklanki (125 ml) mleka sojowego

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

 

 

Przygotowanie:


Roztopić w rondelku masło, dodać cebulę i smażyć, aż będzie złocista. Dodać pastę biryani, goździki, kardamon i dusić 30 sekund. Wlać bulion i mleko kokosowe. Zwiększyć ogień i gotować 10 minut.
Zdjąć z ognia, dodać mleko sojowe i sól. Zmiksować na gładkie puree.

powrót

Podobne przepisy

Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.