Emeril Lagasse

Sos bearnaise


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos bearnaise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/4 szklanki wytrawnego białego wina

1/4 szklanki wytrawnego wermutu

2 łyżki octu winnego z czerwonego wina

2 łyżki posiekanej szalotki

4 gałązki świeżego estragonu plus 1 łyżka świeżych posiekanych listków

2 łyżeczki ziarenek pieprzu

2 duże żółtka

3/4 szklanki klarowanego masła lub 150g roztopionego niesolonego masła

letnia woda w miarę potrzeby

1/2 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pikantnego sosu lub pieprzu kajeńskiego

 

 

Przygotowanie:


Białe wino, wermut, ocet winny z czerwonego wina, szalotkę, gałązki estragonu, ziarnka pieprzu dodać do małego garnka. Zagotować aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość. Później odcedzić przez sitko. Odstawić do wystygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.