Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami

Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Sorbet

  • 200 g miodu
  • cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 300 ml miodu pitnego
Ciasteczka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 białka
  • 80 g mąki
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 50 g sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondelka zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Wyciśnij sok z cytrusów. Dolej miód pitny. Dodaj miód i podgrzewaj tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Wstaw w foremce do zamrażalnika.
Utrzyj masło na pulchną masę. Dodaj cukier i białka, a na koniec mąkę i aromat. Na blasze wyłożonej papierem za pomocą szablonu lub skrobki zrób trójkąty. Obsyp je sezamem. Piecz w piekarniku przez kilka minut w 180 stopniach C. Na talerzu podawaj kulkę sorbetu oraz trzy trójkąty z ciasteczek sezamowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA