Anna Olson

Sorbet pomarańczowy


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka cukru

1¼ szklanki wody

4 noweliny

6 całych goździków

2 kawałki kory cynamonowej

½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

białko 1 dużego jajka

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu cukier z wodą. Cienko obrać noweliny ze skórki (bez gorzkich białych włókien). Dodać skórkę, goździki, cynamon i gałkę muszkatołową do wody z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 min, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Przecedzić syrop i schłodzić. Wycisnąć sok z nowelin i odcedzić. Zmieszać sok z syropem i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Ubić białko w misce, aż się spieni i dodać do maszynki z sorbetem po 10 minutach. Po upływie kolejnych 15 min wyłączyć maszynkę, przełożyć sorbet do plastikowego pojemnika i zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.