Anna Olson

Sorbet pomarańczowy


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka cukru

1¼ szklanki wody

4 noweliny

6 całych goździków

2 kawałki kory cynamonowej

½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

białko 1 dużego jajka

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu cukier z wodą. Cienko obrać noweliny ze skórki (bez gorzkich białych włókien). Dodać skórkę, goździki, cynamon i gałkę muszkatołową do wody z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 min, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Przecedzić syrop i schłodzić. Wycisnąć sok z nowelin i odcedzić. Zmieszać sok z syropem i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Ubić białko w misce, aż się spieni i dodać do maszynki z sorbetem po 10 minutach. Po upływie kolejnych 15 min wyłączyć maszynkę, przełożyć sorbet do plastikowego pojemnika i zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.