Anna Olson

Sorbet pomarańczowy


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka cukru

1¼ szklanki wody

4 noweliny

6 całych goździków

2 kawałki kory cynamonowej

½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

białko 1 dużego jajka

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu cukier z wodą. Cienko obrać noweliny ze skórki (bez gorzkich białych włókien). Dodać skórkę, goździki, cynamon i gałkę muszkatołową do wody z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 min, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Przecedzić syrop i schłodzić. Wycisnąć sok z nowelin i odcedzić. Zmieszać sok z syropem i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Ubić białko w misce, aż się spieni i dodać do maszynki z sorbetem po 10 minutach. Po upływie kolejnych 15 min wyłączyć maszynkę, przełożyć sorbet do plastikowego pojemnika i zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.