Sorbet gruszkowy

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet gruszkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 szklanki soku z gruszek (1l)

1 szklanka cukru (250 ml)

8 dojrzałych gruszek, przekrojonych na pół

sok i skórka starta z 1 cytryny



do podania:

kandyzowany imbir, posiekany

świeża bazylia, pokrojona w długie paseczki



Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w dużym rondlu. Gotujemy 15 minut, aż gruszki będą miękkie przy nakłuciu widelcem. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Sok gotujemy kolejne 15 minut, aż zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Powstały syrop i gruszki miksujemy w blenderze. Przecieramy do miski przez drobne sito. Wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy i ubijamy na kremową konsystencję. Wstawiamy do zamrażalnika. Powtarzamy ubijanie co godzinę, aż sorbet będzie miał gładką konsystencję (w sumie około 4 razy). Podanie: przybieramy imbirem i bazylią. Uwaga: sorbet możemy przygotować w maszynie do lodów zgodnie z instrukcja producenta.

powrót

Podobne przepisy

Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.