Anna Olson

Sorbet czekoladowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sorbet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

¾ szklanki cukru

4 łyżki ciemnego holenderskiego kakao w proszku

3 łyżki syropu kukurydzianego

1 łyżka startej skórki z cytryny

szczypta soli

200 g posiekanej deserowej lub gorzkiej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu mleko, wodę, cukier, kakao, syrop kukurydziany, skórkę cytrynową i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę. Podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż masa stanie się gładka. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Za pomocą maszynki do lodów przygotować sorbet zgodnie z instrukcją producenta lub zamrozić czekoladową masę, a potem zemleć w malakserze, aż stanie się gładka i ponownie zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy Marii
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.