Anna Olson

Sorbet czekoladowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sorbet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

¾ szklanki cukru

4 łyżki ciemnego holenderskiego kakao w proszku

3 łyżki syropu kukurydzianego

1 łyżka startej skórki z cytryny

szczypta soli

200 g posiekanej deserowej lub gorzkiej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu mleko, wodę, cukier, kakao, syrop kukurydziany, skórkę cytrynową i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę. Podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż masa stanie się gładka. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Za pomocą maszynki do lodów przygotować sorbet zgodnie z instrukcją producenta lub zamrozić czekoladową masę, a potem zemleć w malakserze, aż stanie się gładka i ponownie zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.