Anna Olson

Sorbet czekoladowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sorbet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

¾ szklanki cukru

4 łyżki ciemnego holenderskiego kakao w proszku

3 łyżki syropu kukurydzianego

1 łyżka startej skórki z cytryny

szczypta soli

200 g posiekanej deserowej lub gorzkiej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w rondlu mleko, wodę, cukier, kakao, syrop kukurydziany, skórkę cytrynową i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę. Podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż masa stanie się gładka. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Za pomocą maszynki do lodów przygotować sorbet zgodnie z instrukcją producenta lub zamrozić czekoladową masę, a potem zemleć w malakserze, aż stanie się gładka i ponownie zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy Marii
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.