Ruth  Rogers

Solony suszony dorsz z prawdziwkami i młodymi karczochami


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Solony suszony dorsz z prawdziwkami i młodymi karczochami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filety z suszonego solonego dorsza

wymoczone w zimnej wodzie przez 48 godzin (wodę trzeba zmienić 5 razy)

oliwa

½ łyżeczki posiekanego czosnku

świeżo mielony czarny pieprz

białe wytrawne wino

4 młode karczochy

sok z 1 cytryny

1 czerwona cebula

grubo posiekana

sól morska

1 ząbek czosnku

posiekany

4 duże prawdziwki

pokrojone na plastry

pęczek natki pietruszki grubo posiekanej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż czosnek, aż się lekko zrumieni. Ułóż filety z dorsza na oliwie skórą do dołu, dopraw pieprzem, oblej ½ szklanki wina i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. W tym czasie obierz karczochy, pokrój same serca wzdłuż na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim garnku, podsmaż cebulę, aż się lekko zrumieni i zmięknie. Dodaj cząstki karczochów i przesmaż. Dopraw połową czosnku, solą morską i szczyptą pieprzu. Przesmaż, aż karczochy będą zrumienione. Zalej szklanką wrzątku, przykryj i duś ok. 10 min. Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę i usmaż prawdziwki z czosnkiem, solą i pieprzem.
Przełóż filety z dorsza na deskę i delikatnie podziel na cząstki. Przełóż je do rondla z karczochami, dodaj prawdziwki, garść natki, pozostały sok z cytryny i delikatnie przemieszaj. Podawaj na toście z ciabatty.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.