Antonio  Carluccio

Solony dorsz po neapolitańsku


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Solony dorsz po neapolitańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

baccala – solony suszony dorsz (można użyć też zwykłego dorsza)

mąka

oliwa do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Kawałki solonego dorsza trzeba obtoczyć w mące. Powinny smażyć się około minuty z każdej strony – aby ryba stała się chrupiąca. Usmażone kawałki dorsza wyjmujemy i w tym samym rondlu przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek. Następnie chili. Potem garść kaparów i czarnych oliwek. Następnie małe pomidorki pomodorini. Posypujemy je świeżą natką pietruszki. Po chwili do rondla wkładamy jeden po drugim usmażone kawałki dorsza. Przewracamy je po chwili na drugą stronę, aby cała powierzchnia ryby pokryła się sosem.

Doskonałym dodatkiem do tego dania jest:
FAJOLINI AL. POMODORE BASILICO – ZIELONA FASOLKA Z POMIDORAMI
I BAZYLIĄ.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

#nie kucharka

27.08.2011 20:10


CYTUJ

Ktoś zapomniał dodać, że solonego dorsza trzeba moczyć przez parę dni, zmieniając wodę co kilka godzin, by go odsolić.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.