Jacques Pépin

Sola z sosem grzybowym


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sola z sosem grzybowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże filety soli (po około 150 gramów)

2 szklanki pieczarek pokrojonych na plasterki

1/3 szklanki dymki pokrojonej na plasterki

1/3 szklanki szalotki pokrojonej na plasterki

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 szklanka wytrawnego białego wina

½ szklanki ubitego w mikserze masła

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Przekroić filety wzdłuż na pół. Usunąć niewielkie ścięgno ze środka filetów. Zwinąć rybę w rulon zaczynając od grubszego końca tak, jak się zwija rolmops. Na zewnątrz powinna się znaleźć biała część mięsa, która dotyka ości. Tak zwiniętą rybę nazywa się po francusku paupiettes. Do rondla średniej wielkości ostrożnie włożyć paupiettes i dodać pozostałe składniki, oprócz masła i szczypiorku. Na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować przez 3 minuty. Przytrzymując pokrywkę tak, aby paupiettes pozostały w rondlu. Przelać płyn z gotowania do małego rondla i postawić go na ostrym ogniu. Gotować przez kilka minut, aż płyn odparuje do około 1/3 szklanki. Dodać masło i dokładnie wymieszać mątewką. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka sekund. Nałożyć paupiettes i pieczarki na cztery ogrzane talerze, polać sosem, posypać szczypiorkiem. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Dorada z szynką pata negra
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Świeta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.