Rick Stein

Sola z Dover


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sola z Dover
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 sole po pół kilograma

masło

sól morska

pieprz cayenne

gałka muszkatołowa

tłusta śmietana

sok z cytryny

zielona pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Odciąć rybom płetwy, naciąć przy ogonie i zdjąć skórę. Natrzeć masłem naczynie do pieczenia i ułożyć ryby. Posolić, posypać pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i polać tłustą śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyjąć, położyć rybę na talerze, do pozostałego sosu dodać odrobinę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, polać rybę, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.