Rick Stein

Sola z Dover


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sola z Dover
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 sole po pół kilograma

masło

sól morska

pieprz cayenne

gałka muszkatołowa

tłusta śmietana

sok z cytryny

zielona pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Odciąć rybom płetwy, naciąć przy ogonie i zdjąć skórę. Natrzeć masłem naczynie do pieczenia i ułożyć ryby. Posolić, posypać pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i polać tłustą śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyjąć, położyć rybę na talerze, do pozostałego sosu dodać odrobinę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, polać rybę, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Risotto z węgorzem i foie gras
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Risotto
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa łososiowo-koperkowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.